Plechtigheden
Op nabestaanden komt vaak veel af bij het overlijden van een familielid. Er is het verdriet om en gemis van een geliefde, maar er dienen ook onmiddellijk veel zaken geregeld te worden. Vaak wordt men door een begrafenisondernemer geholpen als het gaat om de kist, het graf, het verzenden van een rouwkaart, etc. De familie denkt na over wat er op de rouwkaart komt te staan en, vaak samen met de dominee, over de wijze waarop de rouwdienst en de begrafenis zullen plaatsvinden. Veelal zet men op de rouwkaart een tekst uit de Bijbel of van een christelijk lied of gedicht, een tekst die de overledene aansprak of iets over hem of haar weergeeft. Voor de begrafenis is er gewoonlijk gelegenheid om de nabestaanden te condoleren en daarmee te kennen te geven mee te leven.De begrafenis, waarbij mannen en vrouwen aanwezig zijn, is dikwijls na enkele dagen, maar in ieder geval binnen zes dagen na overlijden. De rouwdienst kan in de kerk zijn, maar ook in de aula van de begraafplaats. Het is een dienst waarin gezongen wordt, een korte preek wordt gehouden en vaak iets persoonlijks door de familie wordt gezegd of gedaan. Er zijn verschillende rituelen: men legt bloemen op de kist of werpt bloemen in het graf op de kist, familieleden kunnen de baar dragen of begeleiden naar het graf, men gaat in een stoet naar het graf. De richting waarin de dode wordt gelegd is niet van belang. Bij het graf zal de predikant vaak nog kort wat zeggen of uit de Bijbel lezen en het onze vader bidden.
Gedenkdagen
-
Advent(tussen 27 november en 3 december tot 24 december)
-
Kerstmis(25 en 26 december)
-
Openbaring van de Heerof Driekoningen (6 januari, maar wordt in de liturgie gevierd op de zondag na 1 januari als 6 januari op een weekdag valt)
-
Vastentijd(variabele datum, 40 dagen voor Pasen)
-
Palmzondag(laatste zondag van de vastentijd)
-
Witte Donderdag(drie dagen voor Pasen)
-
Goede Vrijdag(vrijdag voor Pasen)
-
Stille Zaterdag(dag na Goede Vrijdag)
-
Paaszondag(variabele datum tussen 22 maart en 25 april, zie : Paas- en Pinksterdatum) zondag na de eerste volle maan in de lente.
-
Beloken Pasen(octaafdag van Pasen, zie : Paas- en Pinksterdatum)
-
Hemelvaartsdag(de donderdag na de zesde paaszondag = 40 dagen na Pasen)
-
Pinksteren(variabele datum, zevende zondag na Paaszondag = 50 dagen na Pasen)
-
Trinitatis(ook: Hoogfeest van de Heilige Drie-eenheid, zondag na Pinksteren)

Maak jouw eigen website met JouwWeb